Σίγουρα η συστηματική άσκηση βελτιώνει την υγεία μας, σμιλεύει το σώμα και φυσικά ανανεώνει την ψυχολογία μας καθώς πολλές φορές  λειτουργεί και ως θεραπεία σε στρεσογόνες  καταστάσεις.

Ωστόσο, η γυμναστική όταν γίνεται χωρίς την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό σε θέματα άσκησης εγκυμονεί τον κίνδυνο του τραυματισμού. Μυϊκοί τραυματισμοί και τραυματισμοί στους τένοντες είναι οι πιο συχνοί και συνήθως είναι αποτέλεσμα προπονήσεων με πολλή ένταση ή λανθασμένης τεχνικής.  

Είτε αθλείσαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό, υπάρχουν μερικές συμβουλές για την αποκατάσταση από τον τραυματισμό και την συντομότερη επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα.

Μυϊκός τραυματισμός

Ο μυϊκός τραυματισμός συνήθως προκαλείται από απότομες κινήσεις ή ακόμα και από την έλλειψη διατάσεων ή διατάσεων με λανθασμένη τεχνική. Για την αμεσότερη αποκατάσταση του μυϊκού τραυματισμού, η τοποθέτηση πάγου στο σημείο τραυματισμού, σίγουρα προλαμβάνει το οίδημα όπως ακριβώς και ο ελαστικός επίδεσμος.  Φυσικά, η αποχή λίγων ημερών από την άσκηση καθώς και η ξεκούραση συμβάλλει άμεσα στο να επιστρέψει ο αθλητής στην αθλητική δραστηριότητα.

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή των τενόντων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κίνηση της άρθρωσης. Συνήθως η τενοντίτιδα εμφανίζεται στον αχίλλειο τένοντα, στον ώμο, στην επιγονατίδα ακόμα και στους απαγωγούς του μηρού. Η αποκατάσταση από τον τραυματισμό της τενοντίτιδας  για να ανακτήσει ο αθλητής δύναμη και ευελιξία στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να επιτευχθεί με αρκετούς τρόπους. Όπως αναφέρθηκε και στην περίπτωση του μυϊκού τραυματισμού, ο πάγος είναι μία άμεση λύση. Επίσης, η ανύψωση της τραυματισμένης περιοχής πάνω από το επίπεδο της καρδιάς θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του οιδήματος.

Η ανάκαμψη ωστόσο από έναν τραυματισμό όπως ο μυϊκός ή στον τένοντα ξεκινάει μετά από τρεις ημέρες συνήθως  με τα συμπτώματα να υποχωρούν.  Η επιστροφή ωστόσο στην αθλητική δραστηριότητα δεν είναι άμεση αλλά συστήνεται η σταδιακή επιστροφή με χαλαρές ασκήσεις στην αρχή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο τραυματισμός εν ώρα γυμναστικής είναι πιο σοβαρός από όσο νομίζουμε, ειδικότερα όταν δεν υπάρχει βελτίωση συμπτωμάτων. Η επίσκεψη στον γιατρό σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία και πολλές φορές ένα κρεβάτι για μασάζ μπορεί να δώσει τη λύση στον τραυματισμό με τις τεχνικές μασάζ ενός επαγγελματία. Στόχος της αποκατάστασης του τραυματισμού είναι να επανέλθει η περιοχή στην κατάσταση που ήταν και πριν.

Σε κάθε περίπτωση το σημείο του τραυματισμού για να επανέλθει σωστά και να υπάρχει και πάλι ευελιξία, απαιτεί τη συμβουλή κάποιου ειδικού όπως είναι ο αθλίατρος ή φυσικοθεραπευτής. Η σωστή τεχνική στις ασκήσεις καθώς και η προθέρμανση είναι τα βασικότερα σημεία, με τα οποία, κάνοντάς τα κανείς σωστά μπορεί να αποφύγει πιθανούς τραυματισμούς.