Μπορεί οι ώρες που γυμνάζεστε την εβδομάδα να είναι πολλές και η προπόνηση σας συστηματική αλλά καμία φορά δεν αρκεί μονό αυτό καθώς απαιτείται και το σωστό πρόγραμμα γυμναστικής.

Αν αναρωτιέστε ακόμα αν η γυμναστική καταπολεμά την κυτταρίτιδα, τότε η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Ως μία από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές, η γυμναστική σε συνδυασμό φυσικά με τη σωστή διατροφή ενεργοποιεί και κρατά δραστήρια την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος ενώ συγχρόνως προλαμβάνει την κατακράτηση υγρών. Αρχικά, θα χρειαστεί να ορίσουμε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, το όποιο δεν είναι μόνο αισθητικό όπως φαντάζει.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι

  •      Τοπικό πάχος
  •      Χαλάρωση ή ακόμα
  •      Έλλειψη μυϊκού τόνου.

Συνήθως οφείλεται στην ανεπαρκή λειτουργία του αίματος, την κακή οξυγόνωση των ιστών  αλλά και στο διαταραγμένο μεταβολισμό λίπους. Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας τις περισσότερες φορές επιβαρύνεται από μικρές καθημερινές αιτίες όπως είναι:

  •      Η καθιστική ζωή
  •      Η ελλιπής σωματική άσκηση
  •      Η λανθασμένη διατροφή
  •      Οι μη υγιεινές συνήθειες ζωής

Για να καταπολεμήσεις  την κυτταρίτιδα, απαιτείται μία συνεχής προσπάθεια και φυσικά ένας υγιεινός τρόπος ζωής αποφεύγοντας τα λιπαρά αλλά και βάζοντας μέτρο στην κατανάλωση αλατιού, βουτύρου, τυποποιημένων σνακ, αναψυκτικών, αλκοόλ και γλυκών.

Οι αερόβιες ασκήσεις χαρακτηρίζονται ως οι καταλληλότερες για τη μείωση τις κυτταρίτιδας και πιο συγκεκριμένα μερικές από αυτές είναι το ελλειπτικό και το τρέξιμο σε ηλεκτρονικό διάδρομο. Βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών,  οι αερόβιες ασκήσεις επιταχύνουν τον μεταβολισμό του λίπους και βοηθούν στον περιορισμό των οιδημάτων.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαλέξεις το είδος άσκησης που σου ταιριάζει και να ξεκινήσεις! Τα αποτελέσματα σίγουρα θα σε ανταμείψουν, αρκεί το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείς να επαναλαμβάνεται συστηματικό.

Βάδισμα ή τρέξιμο στο διάδρομο

Ξεκίνα την προπόνηση σου με βάδισμα με επιταχυνόμενο ρυθμό για πέντε λεπτά και στην συνέχεια τρέξε για τρία λεπτά με σταθερή ταχύτητα. Μην ξεχνάς στην εναλλαγή βαδίσματος και τρεξίματος να αυξομειώνεις και την κλίση του διαδρόμου. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνεις τη λιποδιάλυση.

Ελλειπτικό

Το μυστικό κατά τη διάρκεια της προπόνησης με ελλειπτικό είναι να κινείς τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια. Φυσικά, και με το ελλειπτικό θα πρέπει θα αυξομειώνεις το ρυθμό κάθε λεπτό ενώ κατά διαστήματα να αλλάζεις και τη φορά της κίνησης προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, θα σμιλεύσεις τόσο τους μηρούς όσο και ολόκληρο το πόδι.


Οι ασκήσεις που μπορείς να ακολουθήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο ελλειπτικό και το ποδήλατο αλλά μπορείς ακόμα και με απλές ειδικές ασκήσεις να προπονήσεις την περιοχή των μηρών και να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα. Εξάλλου προλαβαίνεις να την εξαφανίσεις αλλάζοντας τις καθημερινές σου συνήθειες. Ξεκίνα με μισή ώρα ελλειπτικό σε σταδιακή βάση και σύντομα θα δεις την όψη σου να αλλάζει.