Γνωρίζεις πότε ήρθε στην Ελλάδα το πινγκ πονγκ, το πιο γρήγορο παιχνίδι λήψης αποφάσεων και ποια είναι η ιστορία του; Μέχρι στιγμής η ακριβής προέλευση του πινγκ πονγκ ή αλλιώς της επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι άγνωστη!

Η ιστορία του πινγκ πονγκ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, το πινγκ πονγκ ήταν ένα από τα αγαπημένα αθλήματα της αριστοκρατικής τάξης της Αγγλίας και σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Η ονομασία του πινκγ πονκγ, όπως είναι ευρέως γνωστό, προήλθε από τον ήχο που κάνει το μπαλάκι όταν χτυπάει στο τραπέζι. Ωστόσο με την ίδρυση των πρώτων συλλόγων πινγκ πονκγ τη δεκαετία του 1920, κατοχυρώθηκε και η ονομασία «επιτραπέζια αντισφαίριση».

Η επιτραπέζια αντισφαίριση αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστή στο παγκόσμιο ευρύ κοινό με τους Ιάπωνες να βρίσκονται στην κορυφή του πινκγκ πονγκ τη δεκαετία του 1950. Σταθμός ορόσημο για το πινγκ πονγκ αποτελεί η αναγνώριση και η κατοχύρωση του ως ολυμπιακό άθλημα το 1988, αποκτώντας έτσι μαζικό χαρακτήρα. Το πινγκ πονγκ στην Ελλάδα έκανε την παρουσία του δειλά δειλά το 1930 και το 1996 η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Το πινγκ πονγκ σήμερα

Σήμερα το πινγκ πονγκ είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως, στο οποίο μπορούν να εξασκηθούν και τα δύο φύλα από μικρή κιόλας ηλικία. Δεν απαιτεί τόση μυϊκή δύναμη όση συγκέντρωση αφού ο παίκτης πρέπει να παρατηρεί συνεχώς τη μπάλα. Το πινγκ πονγκ προάγει συγχρόνως τον οπτικοκινητικό συντονισμό ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι τραυματισμοί των παικτών είναι σπάνιοι καθώς οι παίκτες δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Η επιτραπέζια αντισφαίριση χαρακτηρίζεται ως μία ευχάριστη δραστηριότητα ενώ συγχρόνως ενδυναμώνει και γυμνάζει τον παίκτη.

Ακαδημίες πινγκ πονγκ στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ακαδημίες πινγκ πονγκ είτε για αρχάριους είτε για προχωρημένους, στις οποίες εδώ και χρόνια διδάσκονται κινήσεις πινγκ πονγκ καθώς και τεχνικές ώστε να ο παίκτης να καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή. Μάλιστα, οι ακαδημίες πινγκ πονγκ διοργανώνουν τουρνουά με άλλες ακαδημίες, αφού για τους μικρούς κυρίως φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τέτοιου είδους τουρνουά αποτελούν μία ψυχαγωγική και παράλληλα εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Με την πάροδο του χρόνου το πινγκ πονγκ φαίνεται να κατακτά το παγκόσμιο κοινό συνδυάζοντας αφενός τη σωματική άσκηση και αφετέρου τα πνευματικά οφέλη για τον παίκτη. Ο παίκτης σχεδιάζοντας στρατηγικές και λαμβάνοντας γρήγορες αποφάσεις, αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Σίγουρα, το μέλλον του πινγκ πονγκ είναι πολλά υποσχόμενο και από πλευράς τεχνικής αλλά και ανερχόμενων ταλέντων παγκοσμίως.