Το σώμα μας είναι σπίτι για καλά και κακά βακτήρια . Τα βακτήρια βρίσκονται παντού, από το στόμα μέχρι το έντερο και από τα γεννητικά όργανα μέχρι το δέρμα. Σε έναν υγιή οργανισμό, τα καλά βακτήρια υπερτερούν σε αριθμό από τα κακά . Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής τείνει να καταστρέφει την ισορροπία αυτή με κορυφαίους ‘δολοφόνους’ τα αντιβιοτικά, το στρες και την ακτινοβολία. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία αυτή καταναλώνοντας τρόφιμα με καλά βακτήρια (προβιοτικά ) . Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι με πέτσα και το κεφίρ και μπορούμε να τα προσλάβουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες με συμπλήρωμα διατροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά τον συμπληρωμάτων με προβιοτικά είχε ραγδαία αύξηση από 3,7 εκατομμύρια το 2016 σε 17,6 το 2017 .


Τι είναι τα προβιοτικά και πώς βοηθούν στην βελτίωση τις υγείας .



Γνωστές ασθένειες και καταστάσεις που βελτιώνονται με την χρήση προβιοτικών σήμερα .


  • Διάρροια.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου .
  • Ασθένεια crohn .
  • Eλκώδης κολίτιδα .
  • Το Το pylori (η αιτία των ελκών) .
  • Οι κολπικές μολύνσεις .
  • Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος .
  • Επανεμφάνιση καρκίνου της ουροδόχου κύστεως .
  • Λοίμωξη της πεπτικής οδού που προκαλείται από το Clostridium difficile.
  • Έκζεμα στα παιδιά .


Συμπληρώματα προβιοτικών .


Τα συμπληρώματα προβιοτικών βελτιώνουν σήμερα διάφορες λειτουργίες του οργανισμού . Είναι όμως απαραίτητο για να χρησιμοποιηθούν σωστά και να κατανοηθεί ότι δεν μιλάμε για ένα σκεύασμα που τα βελτιώνει όλα. Υπάρχουν σήμερα πληθώρα συμπληρωμάτων προβιοτικών διαφορετικά μεταξύ τους σε γένος, είδος και αριθμό στελεχών. Διαφορετικό είδος του ίδιου γένους έχει άλλες επιδράσεις στον οργανισμό για αυτό η επιλογή του προβιοτικού θα πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με έναν ενημερωμένο επιστήμονα υγείας .


Βελτίωση τις υγείας και της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του εντέρου -εγκεφάλου  .

Το έντερο μας μπορεί να θεωρηθεί ένας δεύτερος εγκέφαλος αφού παράγει τους ίδιους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη , η ντοπαμίνη και το gamma-aminobutyric acid ( Gaba)  . Όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της διάθεσης . Υπολογίζεται ότι το 90% τις σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα .

Ό,τι επηρεάζει το έντερο μας επηρεάζει και τον εγκέφαλο και αντιστρόφως . Όταν ο εγκέφαλος αισθανθεί πρόβλημα μέσω του συστήματος <fight-or-flight> στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στο πεπτικό . Αυτός είναι και ο λόγος που στρεσογόνα  γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν αναστατωμένο η νευρικό  στομάχι . Από την άλλη πλευρά παθήσεις του γαστρεντερικού όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου , chron και χρόνια δυσκοιλιότητα θα μπορούσαν να αυξάνουν την κατάθλιψη και το στρες .

Η Σχέση εντέρου και εγκεφάλου έχει και άλλες λειτουργίες . Για παράδειγμα το έντερο ρυθμίζει την πληρότητα ειδοποιώντας τον εγκέφαλο ότι είναι θα πρέπει να σταματήσει η κατανάλωση φαγητού . Περίπου 20 λεπτά μετά το γεύμα τα μικρόβια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες που καταστέλλουν την όρεξη που συμπίπτει με τον χρόνο που χρειάζεται συνήθως ένας άνθρωπος για να νιώσει χορτάτος .

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος που διαδραματίζουν τα προβιοτικά στην σχέση  του εντέρου με τον εγκέφαλο, καθώς η έρευνα αυτή συνεχίζεται. Τα προβιοτικά μπορεί όχι μόνο να υποστηρίξουν ένα πιο υγιές έντερο, αλλά και έναν πιο υγιή εγκέφαλο και σίγουρα ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα .