Από όλες τις διατροφικές παραμέτρους που αξιολόγησαν οι ερευνητές –πρόσληψη υδατανθράκων, πρόσληψη φυτικών ινών, γλυκαιμικός δείκτης, γλυκαιμικό φορτίο και πρόσληψη ζάχαρης–, μία ξεχώρισε για την καθοριστική συμβολή της στην καλή υγεία σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Γουέστμιντ και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται όχι μόνο με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και με μικρότερο κίνδυνο ποικίλων ασθενειών, από την καρδιοπάθεια και την άνοια έως την κατάθλιψη.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών ήταν και αυτοί που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες (περίπου 80%) να είναι ακόμη ζωντανοί σε διάστημα 10 ετών.


Το συστατικό της μακροζωίας και της καλής υγείας ανακάλυψαν ερευνητές από την Αυστραλία.


Σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα διατροφικά συστατικά που εξετάστηκαν, οι φυτικές ίνες συσχετίστηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό με αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «επιτυχημένη γήρανση», δηλαδή γήρανση που δεν συνοδεύεται από αναπηρίες, συμπτώματα κατάθλιψης, νοητική κατάπτωση, αναπνευστικά προβλήματα και χρόνιες παθήσεις (καρκίνος, στεφανιαία αρτηριοπάθεια, εγκεφαλικό κ.α.).

«Από όλες τις μεταβλητές που εξετάσαμε, η πρόσληψη φυτικών ινών –ένα είδος υδατάνθρακα που ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει– φάνηκε να έχει την ισχυρότερη επίδραση», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Bamini Gopinath. «Διαπιστώσαμε πως όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν και μάλιστα με καλή υγεία σε βάθος 10ετίας», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Τα ευρήματα των Αυστραλών ερευνητών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology.